streda 25. mája 2016

Risotto s reďkovkovými listami a májovkami





     Tento rok je u nás na úrodu skúpy. Naozaj neviem čím to je, ale štve ma to. Semienka zasiate v predpísanom čase, polievané, hypnotizované a nič. Na hriadkach len kde – tu nejaký korienok niečoho...keby sa jeden starý sáčok nevydaril, pochopím, ale asi zostaneme tento rok poskromne. Reďkovky sa urodilo pol riadka, ach, a preto si ju vážime a využijeme všetko.
Okrem toho sme dostali od svokry „májovky“. Keď sa ma raz svokor pýtal, či mám rada májovky, myslela som, že hovorí o čerešniach. Vtedy som ešte netušila, že májovky môžu byť aj hríbiky.
No a chutný a zdravý recept bol na svete.







Na 2 porcie si pripravíme:

  • hríbiky májovky 110g
  • listy z domácich reďkoviek z 8 ks
  • ryža na risotto 180g
  • cesnak 1 strúčik
  • cibuľa ½
  • horúci zeleninový vývar 1 l
  • tvrdý syr typu parmezán podľa chuti
  • petržlenová vňať na ozdobenie a dochutenie


1. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno. Na panvici rozohrejeme olej a hodíme naň cibuľku, osolíme, aby pustila šťavu. Keď je opražená dosklovita, pridáme cesnak a ešte chvíľu pražíme spolu. Vsypeme ryžu a restujeme.

2. Podlejeme vývarom tesne nad hladinu a prikryjeme.

3. Májovky nakrájame, reďkovkové listy nasekáme nadrobno. Risotto priebežne podlievame horúcim vývarom a premiešavame.

4. Keď je ryža už takmer uvarená, vsypeme hríbiky a reďkovkové listy a necháme dodusiť ešte cca 5 min. Nezabúdajme prilievať vývar, risotto musí byť krémové, nebojme sa toho, ryža veľa nasiakne, nesmie byť suchá. Treba vystihnúť ten moment, keď je na skus jemne tvrdkavá, nesmie byť rozvarená, nesmie to byť mazľavá guča, má byť jemnej krémovej polotekutej konzistencie.

5. Hotové krémové risotto dozdobíme celými alebo nasekanými lístkami petržlenu a hoblinkami tvrdého syra.
Je výborné!



Na prípravu tohto risotta som použila rajnicu Stone Legend od Delimano.








Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D5300!


♡♡♡

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...