sobota 17. októbra 2015

Žĺtkový puding s jablkovým želé a škoricovou oplátkou



     Týmto dezertom ukončujem Alpro trilógiu receptov. My hovoríme to najlepšie nakoniec, talianska verzia znie: "sladké nakoniec". V tomto prípade to sadne. Nech sa páči.  



   Ingrediencie:

Puding
  • Alpro sójová alternatíva smotany 200ml
  • Alpro ryžový nápoj 200ml
  • žĺtky 5 ks
  • cukor 80g
Želé
  • jablká 2ks
  • cukor 100g
  • citrón 1 ks
  • plátková želatina
Oplátka
  • bielka 1 ks
  • hladká múka – rovnaká váha ako bielok
  • práškový cukor – rovnaká váha ako bielok
  • škorica, klinčeky...


- Zmiešame žĺtka, smotanu, ryžový nápoj s cukrom a pomaly zahrievame na cca 40°C . Zmes potom prelejeme do 4 rovnako veľkých misiek a pečieme v rúre na plechu s vodou, pri 95°C , kým puding nestuhne (cca 30 min.). Zistíme to tak, že, keď štuchneme trochu do plechu, na ktorom sa pečú, povrch pudingu sa nezatrasie. 

- Ošúpané jablká nakrájame na kocky a zľahka podusíme na svetlom karameli. Aby sa nám nepripálil, môžeme najskôr zmiešať cukor s trochou vody, tá sa varením odparí za súčasného zhnednutia cukru. Prisypeme jablká, 100 ml vody a citrónovú šťavu. Po rozvarení jabĺk zmes rozmixujeme a nalejeme do odmerky. 

- Na každých 100 ml zmesi si pripravíme 1 a pol plátku želatiny. Želatinu necháme zmäknúť v studenej vode, vytlačíme z nej vodu a v teplej zmesi jabĺk necháme rozpustiť. Dôkladne premiešame. Takto pripravené želé nalejeme na vychladnutý puding alebo ho necháme v chlade stuhnúť v miske. Po vychladnutí ho môžeme krájať alebo vykrajovať do želaných tvarov a tak ozdobovať dezert.

- Odvážime si bielko a pripravíme si presne takú istú hmotnosť múky a cukru. Všetko zmiešame, pridáme škoricu alebo inú dezertnú koreninu, ktorú máme radi. Takto vznikne cestíčko, ktoré pomocou striekacieho vrecka nastriekame na papier na pečenie do požadovaných tvarov. Pečieme v rúre na 180°C dozlatista. Vyberieme a ešte teplé formujeme, stáčame, otáčame ako sa nám páči.

- Dezert necháme vychladiť do stuhnutia želatiny. Podávame s naaranžovanou oplátkou a môžeme dozdobiť lístkami mäty alebo jedlými kvetmi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...