utorok 13. októbra 2015

Jablkový koláč bezlepkový a úžasný!


     Zamilujete si ho! Stačí ho raz vyskúšať a ste tam! Mám málo receptov, ktoré robievam pravidelne. Tento medzi ne rozhodne bude patriť. Skúste, neoľutujete! Pre mňa ďalšia z výborných alternatív na jesenný jabĺčkový koláčik z opadaných plodov. 






Na 1 tortovú formu o priemere 25 cm si pripravíme:
 
  • vajcia 4ks
  • pohánková múka 200g
  • ryžová múka alebo aj ryžová instantná kaša 50g
  • múka z hroznových jadier 10g (ja ju mám odtiaľto), môžeme vynechať a nahradiť inou z dvoch uvedených múk
  • trstinový cukor 150g + cca 1 hrsť na posypanie
  • olej 100g
  • vínny kameň 12g
  • hrozienka vopred namočené v rume 3ČL
  • jablká 5 ks
  • kôra z 1 citróna
  • šťava z ½ citróna
  • škorica 1ČL





- Najprv si vytiahneme vajíčka z chladničky, aby sa nám trochu ohriali. Pripravíme si tortovú formu, vystelieme ju papierom na pečenie alebo vymastíme a vysypeme múkou, ktorá nám vyhovuje (v tomto prípade asi tiež bezlepkovou).

- Jablká zbavíme jadier a nakrájame ich na tenké plátky, zmiešame s citrónovou šťavou, kôrou, hrozienkami a škoricou.

- Pripravíme si sypké suroviny: múky a vínny kameň.





- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do hustej peny a potom k nim prilejeme olej. Za pomoci varešky alebo stierky postupne primiešavame, pohybom zdola nahor, preosiate sypké suroviny. 

- Nakoniec pridáme 3/4 jabĺk a masu vylejeme do tortovej formy. Navrch poukladáme zvyšné jablká a ešte posypeme cukrom.

- Tortu zakryjeme alobalom, aby nám jablká nezhoreli a pečieme v predhriatej rúre pri 180°C prvých 30 min., odstránime alobal a dopečieme ďalších 30 min. 




Podávame vychladnuté, ale ja som nevydržala a krájala ešte za tepla. Preto je aj na foto vidno, že je rez kostrbatý. 
Síce bol koláč výborný za tepla, na druhý deň sa viac prepojili chute a robil iný zážitok na jazyku.




Fakt, že obsahuje múku z hroznových jadierok činí koláčik trochu "chrumkavejším", jednoducho máte pocit, že vám pod zubami praskajú mini hroznové jadierka.
Mletím hroznových jadierok sa mení podiel omega 6 mastných kyselín a prášok je vhodný na pečenie, zároveň získame múku s vysokou nutričnou hodnotou.
Je bohatá na flavonoidy, polyfenoly, procyanidín. 
Hroznové jadierka patria medzi najúčinnejšie antioxidanty, ktoré sa prirodzene vyskytujú v našej prírode. Antioxidanty bránia oxidačnému poškodeniu buniek. Polyfenoly v hroznových jadierkach poskytujú väčšiu ochranu proti voľným radikálom ako klasické vitamíny.
Vysoký obsah vláknin pomáha tráviacej sústave. (zdroj: tu)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...