štvrtok 3. februára 2011

Sladký citrón

Pamätám si, že keď som prišla prvýkrát na Sicíliu, bolo to na jar, bola som uveličená z toho, že vidím dozrievať citróny na stromoch len tak, hocikde v záhrade. Mohla som sa načiahnuť z chodníka a jeden si odtrhnúť, kdežto u nás na Slovensku bol úspech, keď si niekto vypiplal nejakú tú rastlinku v skleníku, aj keď možno nerodila, ale bol to citrónovník!!! Nevedela som sa na tie stromy obťažkané citrónmi a pomarančami vynadívať.

Všeobecne na juhu Talianska sa citrón veľmi často v kuchyni používa do koláčov a zákuskov, na morské plody a ryby, na likéry a sirupy, rôzne nápoje. V lete je účinný proti smädu, v zime do sladkých tôrt a koláčov, no a celoročne k rybám a morským plodom. Sicília bez citrónov by ani Sicíliou nebola.

Čerstvá šťava z citróna sa používa aj ako zálievka pre pokrmy z rýb a niekedy nahrádza ocot. Okrem toho, vzhľadom na to, že má vraj schopnosť „zmäkčiť“ tkanivá zvierat, často sa používa do marinád. Obzvlášť pri divine a tmavom mäse.

Taktiež zabraňuje sčernaniu nakrájanej zeleniny a ovocia a preto sa hojne pridáva do ovocných či zeleninových šalátov.

Citrónová kôra, plná aróm a vôní sa strúha a používa pri príprave rôznych sladkých i slaných pokrmov. Je dôležité, aby sme strúhali len žltú časť, nakoľko tá biela zanecháva horkú chuť.

Netreba opomenúť, že citrón je dôležitou ingredienciou pri príprave Limoncella! Tento sladký likér je typický pre Neapol, Casertu a ostrov Ischia. Destiluje sa z citrónovej kôry podľa starodávneho receptu.

A keďže máme vonku ešte tuhú zimu a práve tá je obdobím zberu a konzumácie citrusov, inšpiroval ma nasledujúci recept k ich využitiu. Okrem toho, že tieto citrónové koláčiky výborne chutili, pripomenuli dávne časy na teplom, slnkom zaliatom ostrove, ktorý je prahom na bráne do Afriky...



Citrónové muffinky (alebo iné koláčiky, aké si zvolíme)

Na 12 malých muffinov:

• hladká múka 200g
• maslo 200g
• cukor kryštáľový 100g
• vajce 2
• mlieko ½ šálky
• kôra z 2 citrónov
• šťava z ½ citróna
• prášok do pečiva 1 čl
• kandizovaná citrónová kôra 100g

Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom. Počas šlahania pridávame žĺtka, strúhanú citrónovú kôru, šťavu z citróna, mlieko a kandizovanú kôru. Múku s práškom do pečiva si preosejeme a postupne k nim primiešavame žĺtkovú zmes. Miešame, kým masa nie je homogénna. Bielka vyšľaháme na sneh a jemne ich primiešame k ostatnej zmesi. Plníme košíčky v muffinovej forme. Pečieme pri 180°C cca 30 min.

...a vedeli ste že...?
- do Európy sa dostal z Indie a Indočíny v r. 1200 p.n.l.
- citrónovník dosahuje až takmer 6m výšku a bežne má na konároch tŕne?
- citrónovník kvitne a rodí dvakrát do roka! Kvitnutie trvá aspoň dva mesiace a dozretý plod môže ešte na strome visieť ďalšie dva mesiace predtým než sa odtrhne. To zabezpečuje systematický zber. Jarné kvitnutie prináša najlepšie plody, ktorých zber potom trvá celú zimu od novembra až do apríla / mája. Plody z druhého zakvitnutia, niekedy umelo vyvolaného pestovateľmi, v auguste, či septembri, sa zbierajú od mája hneď po ukončení zimného zberu. Za priaznivých podmienok môže jeden citrónovník zarodiť až 600 – 800 plodov ročne.
- na rozdiel od ostatných citrusov môže citrón dozrievať aj po odtrhnutí. Často sa preto zbiera a posiela ešte zelený, ošetrený postrekom a vrstvou vosku, aby dozrel – práve preto sa neodporúča konzumovať citrónovú kôru, ibaže by šlo o biocitrón.
- má antiseptické účinky a používa sa v prípade nutnosti ako dezinficiens na pokožku a ústnu dutinu pri drobných rankách či aftoch, angíne a zápaloch mandlí. V kozmetike je účinný ako adstringens (pri spálení slnkom), tiež bieli a čistí.
- v Taliansku sa citróny pestujú na juhu a to najmä na Sicílii, v Kalábrii, a Kampánii. Známi sú však tiež pestovatelia z Toskánska.

3 komentáre:

  1. Ciao Dora!
    grazie per la tua mail!! non posso commentare se non per la foto, dato che non capisco la tua lingua :)

    volevo rispondere alla tua domanda: le patate della pitta le scoli bene? quando le schiacci, prova a vedere se hanno molta acqua al loro interno, e semmai falla scolare nel lavandino prima di raccogliere la patata in una ciotola.
    per il resto non mi vengono altre idee...
    un bacione e grazie ancora

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Viviana, sì, ho le patate sono state scolate, asciutte, senza acqua...ma grazie lo stesso per il tuo interessamento!!!
    PS: Il blog è in slovacco appunto per avvicinare la cultura culinaria italiana agli slovacchi.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...