nedeľa 27. februára 2011

Netradičná nedeľa






Šaláty sú mojou častou a obľúbenou voľbou k večeri. Nesledujem recepty na šaláty. Robím ich intuitívne. Zájdem do obchodu a podľa toho čo majú sa rozhodnem. Kreáciu dotvoria moji verní kamoši - olivový olej, sójová omáčka, bylinky. Bohužiaľ je pravda, že slovenský zákazník si hlavne v zime veľa nenavyberá. Kapusta, mrkva, zemiaky, cibuľa??? Nepochybujem o blahodárnych účinkoch týchto plodín na ľudské zdravie, ale chcelo by to viac pestrosti. Áno, nepopieram, že sa nájde aj iná zelenina, ale v takom stave, že by som ju asi naservírovala skôr nejakému prasiatku. Hnilá, zvädnutá, plesnivá, obitá, mäkká alebo naopak tvrdá ako kameň...Často odchádzam pohoršená a rozladená, že si človek v 21. storočí nemôže dovoliť na Slovensku čerstvú zeleninu a ak aj môže, tak to vyzerá akoby doviezli odniekiaľ z rakúskeho supermarketu kúsky vyradené z obehu. Alebo kupujte cesnak "krajina pôvodu: Čína"! A iný nemajú. Tomu sa hovorí možnosť voľby. To už človeka vážne dopáli. Nech si každý spraví názor sám.
V každom prípade sme my dnes mali aké - také šťastie a aj keď zeleninka nevoňala ako čerstvo natrhaná, mala aspoň vábivé farby. Po včerajšej výdatnej večeri na návšteve u Ondreja, podobne kulinársky naladeného ako ja (pečené kolienko s opekanými zemiakmi ako základ pre pálenú čerešňu) sme sa naozaj potrebovali odľahčiť. Preto obedové menu tvorili: vývar, kuracie prsia na prírodno s bylinkami, šalát.
...a teším sa na leto :-)
Naši majú záhradu. Tie objavné prechádzky v nej stoja za to: rukola, bazalka, medovka, mäta, hrášok, paradajky, papriky, feferonky, uhorky, cukety...stačí privrieť oči a sedím na našej hojdačke, hrám sa s mačkou a popíjam kávičku. Dúfam, že raz budem mať vlastnú podobnú oázu pokoja...
Pekný zbytok nedele! :-)

3 komentáre:

  1. krasny sviezi salatik,Dorka:)aj mna to veru uz silno taha k letu,a presne ako si napisala..sadnut si k rodicom na hojdacku,a uzivat si tepleho slniecka..tiez v kutiku duse snivam o vlastnej zahradke...snad nam to raz vyjde:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá Dora, velmi děkuji za Tvou návštěvu u mne, potěšila jsi. Díky tomu se dostávám k Tobě a kochám se kochám. Krásný blog, plný inspirací. Navíc dostávám hlad, některé Tvé fotky jsou hooodně lákavé :o))
    Budu chodit častěji, děkuji :o) Prima pondělí, Martina

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martina(Dulce de Leche): teraz, ked uz vonku obcas aj slniecko zasvieti je tato tuzba stale intenzivnejsia.

    Martina Home: Dakujem velmi pekne za pochvalne slova a tesim sa na tvoje dalsie navstevy.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...