nedeľa 30. januára 2011

Pitta di patate - Zemiaková „pitta“

Ide o recept typický pre talianske mesto Salento, ktoré sa nachádza v regióne Apúlia.

Etymologický pôvod slova „pita“ nie je celkom jasný (gréčtina, hebrejčina, arabčina?), no označuje istý druh ploského a guľatého kysnutého chleba z obilia príznačného pre stredný orient a stredozemie od Severnej Afriky po Afganistan. Niektorí lingvisti dedukujú význam slova z modernej gréčtiny a teda „torta“, „koláč“.

Výraz prenikol aj do archaickej taliančiny a v Apúlii tradične označuje veľmi obľúbený pečený plnený slaný koláč zo zemiakov - "pitta di patate" alebo "pitta salentina"


Na 1 tortovú formu priemeru 25 cm potrebujeme:
• zemiaky sypké 1 kg
• cibuľa červená stredne veľká 5 ks
• kapary za hrsť
• čierne olivy 200g
• paradajkový pretlak 400 g
• strúhaný parmezán 1 šálka
• vajce 1
• strúhanka za hrsť
• olej extrapanenský olivový EPO
• soľ


Zemiaky dáme variť v šupke.


Medzitým si pripravíme plnku. Cibuľu pokrájame na tenké polkruhy a dáme na panvicu variť zaliate pohárom vody. Keď sa voda odparí, polejeme ju olejom a necháme ešte upražiť do sklovita (pozor, nesmie prihorieť), následne pridáme olivy nakrájané na hrubšie kolieska (1 oliva asi na 3 časti), kapary (ktoré sme predtým nechali krátko vylúhovať v čistej vode, aby sa zbavili nadbytočnej soli, v ktorej sú konzervované) a nakoniec paradajkový pretlak. Necháme slabo variť asi 15 min. na nízkom ohni.

Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, ošúpeme ich a pomocou vidličky rozpučíme na kašu, do ktorej zamiešame surové vajce a parmezán. Osolíme a premiešame.

Tortovú formu si vymastíme a vysypeme strúhankou. Na dno a steny formy utľapkáme pomocou mokrých rúk vrstvu (asi 1,5 cm) prvej polovice zemiakovej hmoty, na ktorú následne nanesieme všetku paradajkovú plnku. Znovu si namočíme ruky a prikryjeme druhou polovicou zemiakovej hmoty. Povrch jemne pokvapkáme olejom a posypeme strúhankou. Pečieme pri 200°C 30 min alebo pokiaľ sa na povrchu nevytvorí zlatá kôrka.

Podávame teplé, vlažné, či studené.

Častokrát je veľmi ťažké nájsť originálny recept na tradičné jedlá, keďže veľa regionálnych pokrmov sa obmieňa od centra k periférii, od stredozemia k prímoriu, od jednej rodiny k druhej. Rovnako existuje veľa variant na pittu ako napr.s tuniakom, varenou šunkou, syrom, sardinkami, či rôznymi druhmi zeleniny; niektoré receptúry obsahujú dokonca i múku a kvasnice!

Tento by mal byť ten klasický recept na „pitta salentina“, keďže bol sprostredkovaný nefalšovanou krajankou! Na mojej fotke môžete v plnke postrehnúť ešte varené vajíčko, ku ktorému ma inšpiroval jeden z talianskych portálov s receptami a tak vznikla menšia fúzia.

2 komentáre:

  1. Vznikla pekna fuzia :) Pekna fotka (to tmavomodre pozadie sa mi strasne paci!)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miska, to pozadie je original cierne! No nejak to tak vyslo, ze je modre :-)))
    Co najviac neznasam na tomto blogu je, ze neviem publikovat fotky vo velkosti akej chcem a ked sa mi nacita, tak vzdy na standard maly rozmer, ked ju potom myskou zvacsujem, je kostrbata, rozmazana...Proste nechapem ako to ine blogerky robia, ze maju take krasne ostre a velke fotky...ale vzhladom na moju technicku zdatnost je uz aj toto uspech :-)
    Ale dakujem!!!

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...