piatok 1. januára 2010

Lasagne alla Bolognese (Lasagne s boloňskou omáčkou)



(6 - 8 porcií)

1 balenie lasagní
bešamel (množstvo z dávky podľa receptu dolu)
50g parmezánu
300g paradajkovej omáčky (sugo pomodoro)
300g mletého bravčového alebo hovädzieho mäsa
1 väčšia cibuľa, 1 väčší strúčik cesnaku
olivový olej
sušené bazalka, oregano, feferónka
soľ, korenie

Bešamel

50g masla
50g hladkej múky
0,5 l mlieka
muškátový orech
štipka soli

Na väčšej panvici rozpálime olej. Nadrobno nakrájanú cibuľku s cesnakom opražíme do sklovita, následne pridáme mleté mäso, ktoré necháme na panvici dusiť. Po cca 20 – 30 min. prilejeme paradajkový pretlak - z ktorého si odložíme asi 5 lyžíc bokom - dochutíme bylinkami a koreninami a necháme dusiť ďalšiu zhruba polhodinku. Ak je zmes príliš hustá, prilejeme teplú vodu.
Medzitým ako sa nám varí paradajková omáčka, pripravíme si bešamel a to tak, že si najprv zohrejeme mlieko a potom v hrnci rozpustíme maslo a postupne prisypávame múku. Následne pomaly vlejeme do hrnca s maslom a múkou pripravené mlieko, pridáme štipku soli a muškátového orieška a rozmiešame do hladka kuchynskou metličkou, aby sa nám nerobili hrudky. V prípade, že sa nám predsalen vyskytnú, omáčku precedíme cez sitko.
Plátky lasagní sparíme vo vriacej osolenej vode s kvapkou oleja, podržíme asi 2 min. a hneď ponoríme do studenej vody, aby zostali “al dente”.
Do jenskej misy vrstvíme plátky lasagní, rajčinovú omáčku s ragú, opäť lasagne, bešamel. Postup opakujeme, kým nezaplníme pekáč. Zakončíme odloženou čistou rajčinovou omáčkou, bešamelom a strúhaným parmezánom.
Zapečieme v rúre 45min na 180°.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...